Home
Curriculum
Therapievormen
Shiatsu
Akupunktuur
Klassieke massage
Lypossage
Release massage
Segmentale massage
Behandelingsspectrum
Praktijkruimte
Cursus
Algemene Informatie
Interessante links
Gastenboek
Forum

Segmentale innervatie (massage)

Moeilijk woord voor iets wat veel mensen al weten of zelf ondervonden hebben,  namenlijk het verschijnsel van felle pijn in de linkerarm bij hartklachten.
Of, het ontstaan van bijv. hoofdpijn, duizeligheid, aangezichtspijn bij een verstoring in de bovenste nekwervels (C1-C3).
Of,  het kunnen ontstaan van schouderklachten of armklachten (tennisarm) bij een verstoring van de onderste nekwervels (C6-C7).
Dit zijn nog maar een paar voorbeelden om aan te geven, dat met segmentale innervatie niets anders bedoeld wordt, dat een signaal (pijn) op een bepaalde plaats  het gevolg kan zijn van een verstoring op een heel andere plaats.

Het blijkt , dat er een verband en een wisselwerking bestaat tussen verschillende plaatsen van het lichaam. Maar ook tussen huid, ingewanden, skelet- en spierstelsel.
Deze relaties en interacties hebben hun oorsprong in de segmentsgewijze opbouw, groei en ontwikkeling van het lichaam tijdens de evolutionaire ontwikkeling van de mens (of dier), waarbij de ligging van de organen
en spieren ten opzichte van elkaar zijn verschoven. 

Kortom, in het embryonale stadium ligt alles (longen, hart, lever enz.) grofweg gezien nog op een lijn.
Bij volwassenheid moet alles over  plusminus 1.80 meter verdeeld worden.

Wetenschappers, die hier heel veel onderzoek naar gedaan hebben zijn
o.a. de professoren Hansen en Schliack en dr. Bolk en van Cranenburgh.

Door middel van de segmentale massage wordt getracht het evenwicht te
herstellen via  beinvloeding van spieren, organen en orgaanstelsels in combinatie met het sympathische en para-sympathische zenuwstelsel

Praktisch maak ik veelal gebruik van de innervatietechniek als bepaalde plaatsen te pijnlijk zijn om direkt te masseren. Wanneer bijvoorbeeld bij een linkerschouderblessure direkt handcontakt te pijnlijk is, dan behandel ik eerst de tegenovergestelde zijde plus de onderrug rechtszijdig.

Top
Jan Brals  | janbrals@hetnet.nl